Cum lucrează antioxidanţii cu radicalii liberi ?


Rolul de apărare a organismului împotriva atacului radicalilor liberi revine sistemului  de  apărare  al  antioxidanţilor,  un  grup  de  compuşi  a  căror  unică sarcină este să dezarmeze radicalii liberi înainte de a putea ataca ţesutul vizat. Antioxidanţii sunt poliţia” organismului împotriva radicalilor liberi, chemaţi ori de câte ori este nevoie pentru a „înăbuşi” radicalii liberi acolo unde se găsesc aceştia, astfel încât puterea lor destructivă să nu se poată extinde şi asupra altor celule.

Există sute de antioxidanţi care apar natural. Unii dintre ei sunt produşi de organism, pe când alţii trebuie obţinuţi din hrană şi suplimente.

Când un antioxidant întâlneşte un radical liber, îl înghite, iar radicalul liber se alătură structurii moleculare a antioxidantului. Antioxidantul însuşi devine un radical liber. Şi ce aţi câştigat? Aceşti nou-creaţi radicali liberi sunt relativ slabi şi nu par să facă rău. Prin urmare, vă scutiţi celulele şi ţesuturile de acţiunea distructivă a unui radical liber scăpat de sub control.

în organism, există o interacţiune dinamică între cinci antioxidanţi cheie: vitaminele  C  şi  E,  Co  Q10,  acidul  lipoic  şi  glutathionul.  Aceştia  sunt antioxidanţii de reţea. Aceşti antioxidanţi speciali colaborează pentru a susţine şi întări întregul sistem. Când sunt combinaţi, îşi sporesc mult activitatea unul altuia, ajutând organismul să menţină echilibrul corect al antioxidanţilor. în Laboratorul

Packer, am descoperit că antioxidanţii de reţea au puteri speciale neîmpărtăşite de ceilalţi. Ceea ce face ca reţeaua de antioxidanţi să fie specială este că aceştia se pot ,”recicla” sau regenera după ce au slăbit un radical liber, mărindu-şi mult puterea.

Iată un exemplu despre modul cum funcţionează împreună antioxidanţii de reţea. Când vitamina E dezarmează un radical liber, aceasta devine ea însăşi un radical liber. Insă, spre deosebire de radicalii liberi răi, radicalul vitaminei E poate fi reciclat sau întors într-un antioxidant de către vitamina C sau Coenzima Q10. Aceşti antioxidanţi de reţea vor dona electroni către vitamina E, aducând-o înapoi în starea antioxidantă. Acelaşi scenariu are loc când vitamina C sau glutathionul slăbesc un radical liber şi devin radicali liberi slabi în proces. Aceşti antioxidanţi pot fi reciclaţi în forma lor antioxidantă prin acidul lipoic sau vitamina C.

Principala   funcţie   a   reţelei   de   antioxidanţi   este   de   a   preveni   ca antioxidanţii să se piardă prin oxidare. Pe măsură ce un antioxidant de reţea îl salvează  pe  celălalt,  ciclul  continuă,  asigurându-se  astfel  că  organismul  va păstra echilibrul corect al antioxidanţilor.

Acest scenariu special – antioxidantul întâlneşte radicalul liber, îl preia, devine un radical liber prieten”, este reciclat de un alt antioxidant de reţea -se petrece de nenumărate ori în organism, cât ai clipi din ochi. Este practic imposibil de înţeles cât de des sau cât de repede se întâmplă toate acestea, dar ca să aveţi o idee despre frecvenţa cu care antioxidanţii sunt chemaţi de organism să acţioneze, gândiţi-vă la următoarele: colegul meu Bruce Ames, un binecunoscut om de ştiinţă în domeniul antioxidanţilor, estimează că numărul loviturilor oxidative administrate  zilnic  AND-ului  fiecărei  celule  este  de  10.000.  înmulţiţi  acum această cifră cu trilioanele de celule din organism şi puteţi începe să înţelegeţi amploarea acestor procese. Dacă nu înlocuiţi antioxidanţii pierduţi, prin hrană şi suplimente, veţi deveni vulnerabili.

Deşi antioxidanţii de reţea lucrează sinergetic, fiecare are o nişă unică în celulă, în care îşi exercită acţiunea protectoare. De exemplu, membrana celulei este alcătuită în principal din grăsimi sau lipide, însă celula este umplută cu apă. Vitamina E solubilă în grăsime şi Coenzima Q10 protejează porţiunea grasă a membranei celulei de atacul radicalilor liberi. însă nu contaţi pe ei pentru a proteja zonele apoase ale celulei sau sângele, care este format în principal din apă. Aceste zone sunt accesibile doar antioxidanţilor solubili în apă, cum ar fi vitamina C şi glutathionul.

Există un singur antioxidant pe care îl cunoaştem şi care poate fi în ambele zone, cea grasă şi cea apoasă – acidul lipoic. Acidul lipoic este unic prin aceea că poate funcţiona în ambele zone şi poate regenera atât antioxidanţii solubili în apă (vitamina C şi glutathion) cât şi pe cei solubili în grăsime (vitamina E). Cel mai important lucru de amintit este că fiecare antioxidant de reţea este mai mare decât suma părţilor sale şi că, atunci când sunt combinaţi, crează o forţă destructivă irezistibilă împotriva forţelor ucigătoare ale oxidării.

Fragment preluat din cartea “Miracolul antioxidant” de Dr. Lester Packer

About Dr. Lester Packer
Dr. Lester Packer, is the world’s foremost antioxidant research scientist. He is a senior scientist at the prestigious Lawrence Berkeley Laboratory, and Head of the Packer Lab at the University of California, where he has been a professor for 35 years. Dr. Packer is the executive editor of Archives of Biochemistry and Biophysics, and serves on the editorial advisory boards of Free Radical Biology and Medicine, The Journal of Applied Nutrition, and The Journal of Optimal Nutrition. He is a member of eight professional societies and is President of the International Society for Free Radical Research, and Vice President of UNESCO’s Global Network of Molecular and Cell Biology.

Professional Publications

Dr. Packer has published over 700 scientific papers and 70 books on every aspect of antioxidants and health, including the standard references “Vitamin E in Health and Disease“, “Vitamin C in Health and Disease“, “The Handbook of Natural Antioxidantsand Understanding the Process of Aging:The Roles of Mitochondria, Free Radicals, and Antioxidants”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Tehnologie, echipamente, masini, utilaje pentru industria alimentara

produse din lapte, produse din carne, produse de patiserie/cofetarie

Florin Pasat

Health Wellness Anti-aging

the biology of belief

THINK beyond your genes...

HEALTH: Revolutionary technology that communicate with the human body

!!! It is like acupuncture without needles!!! Chips are non-transdermal !!! Holopuncture!!!

Cartile Copilariei

Habarnam, Aumadoare, Cipi, Mos Barbuta, Apolodor, Mac si Cocofifi, Pinocchio, Ursul pacalit de vulpe...

Carti personalizate pentru copii

Si copilul dvs. poate deveni erou de poveste!

Health Anti-aging Wellness

Health Wellness Anti-aging

Sabin Nemeş - pictor

Romanian oil paintings (flowers, static nature, buildings of Cluj, portraits, ballet dancers)

%d bloggers like this: